Vapaaehtoistyö lisää hyvinvointia
Suomessa toimii yli satatuhatta rekisteröitynyttä yhdistystä. Valtaosa suomalaisista on vähintään yhden yhdistyksen jäsen ja lähes puolet suomalaisista tekee vapaaehtoistyötä. Järjestöt tarjoavat mahdollisuuden tehdä hyvää ja vaikuttaa asioihin.
Järjestöjen toimintakenttä on laaja. Olen itse mukana vapaaehtoistyössä niin vanhusten kuin lasten parissa.
Osallistun vuosittain Vie vanhus ulos -tapahtumaan, toimin lipaskerääjänä ja joulun aikaan seison patavahtina. Olen mukana urheiluseuran toiminnassa, Lions Clubissa ja Lastenliitossa. Toimin Keski-Suomen Tanssin keskus ry:n puheenjohtajana ja Kokoomuksen Keski-Suomen piirin varapuheenjohtajana. Olen Keski-Suomen Yrittäjien ja Suomen luonnonsuojeluliiton jäsen. Olen myös saanut vertaistukea Kamalat äidit -ryhmästä ja Surunauha ry:stä.
Eri yhdistykset ja järjestöt ovat merkittäviä toimijoita yhteisöllisyyden ja yhteenkuuluvuuden edistäjinä. Ne mahdollistavat harrastamisen, vaikuttamisen ja toisista huolen pitämisen.
Järjestöt tarjoavat myös mahdollisuuden osallistua itseä kiinnostaviin projekteihin ja tapahtumiin. Niissä kohtaa samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä, saa vertaistukea ja uusia ystäviä. Järjestötyö auttaakin torjumaan yksinäisyyttä ja eristäytymistä.
Sen lisäksi että vapaaehtoistoiminta lisää osallisuutta ja yhteenkuuluvuutta voidaan sillä täydentää julkisia palveluita kustannustehokkaasti. Järjestöissä tehtävällä työllä ja vapaaehtoistyöllä onkin hyvinvoinnin näkökulmasta merkittävä yhteiskunnallinen merkitys.
Vapaaehtoistyön merkitys korostuu erityisesti vaikeina aikoina. Meidän tulee varmistaa vapaaehtoistyön ja koko kolmannen sektorin toimintamahdollisuudet nykyistä paremmin ja tehdä järjestöjen rahoitusjärjestelmästä toimiva.
Katja Isomöttönen
Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa 28.3.2023