Maailman paras paikka

  Blogi

Tuntemani palvelutalossa asuvat vanhukset muistelevat mielellään aikoja jolloin asuivat vielä omassa kodissaan. Palvelutalon hoitohenkilökuntakin kertoo, että kaikki asukkaat ovat aina lähdössä kotiin. Koti on maailman paras paikka niin kauan kuin siellä vanhanakin pystyy asumaan.

Haluamme itse päättää omista asioistamme niin pitkään kuin mahdollista. Haluamme asua kotona niin pitkään kuin mahdollista. Olisikin hyvä jos muuttaisimme vanhuuden kotiin oma-aloitteisesti jo siinä vaiheessa kun elämme täysipainoista elämää. Tietoisesti itse valittu asunto alkaa nopeammin tuntua kodilta ja sinne syntyvät rutiinit omalta elämältä. Siinä vaiheessa kun ikääntymisen myötä tulee tarvetta hoivapalveluille niin niitä tulisi olla helposti saatavilla läheltä eikä tarvitsisi enää muuttaa minnekään.

Senioriasuntoja on jo olemassa ja ne sijaitsevat lähellä terveyspalveluita. Omakotitalosta pihatöiden ja muiden puuhien lomasta muuttavalle ikäihmiselle kerrostalossa asuminen voi olla ahdistavaa. Perinteisten senioriasuntojen rinnalle voisikin rakentaa senioritaloja. Pieniä omakotitaloja tai rivitaloja, joissa on huomioitu ikääntyvien muuttuvat palvelutarpeet. Kuitenkin niin, että taloihin voisi muuttaa vaikka heti silloin kun jää eläkkeelle. Olisi oma koti, naapurusto ja piha hoidettavana eikä ikääntyessä tarvitsisi enää muuttaa uuteen ympäristöön. Myös kotihoidon kehittäminen siten, että vanhuksille tarjotaan riittävästi oikeanlaista apua oikeaan aikaan on erittäin tärkeää arvokkaan vanhenemisen onnistumisessa. Myös omaishoidon tuen tasoa, omaishoitajien asemaa ja jaksamista tulee parantaa huomattavasti.

Seniorit ovat rakentaneet perustan hyvinvoivalle Suomelle. Vähintä mitä voimme tehdä on huolehtia heidän hyvinvoinnistaan ja tarjota arvokas, hyvä vanhuus. Maailman parhaassa paikassa.

Katja Isomöttönen
kahden seniorin tytär ja kahden miniä

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.