Älytöntä

  Blogi

Lapsen mielenkiinto kiinnittyy liikenteessä todella helposti jonnekin aivan muualle kuin liikenteen tarkkailuun. Hassun näköisiin lumikökkäreisiin, kaverin kanssa jutteluun tai vaikka maassa pilkottavaan roskaan.

Huolestuttavaa on se, että lasten mielenkiinnon vie liikenteestä ja tiellä kulkemisesta yhä useammin myös kädessä oleva puhelin. On todella hurjaa ja kurjaa nähdä pienten alakoululaisten kulkevan koulumatkaa pää kumarassa kännykkää katsellen. Isommilla lapsilla päässä olevat kuulokkeet vielä estävät kuulemasta ympärillä olevaa liikenteen ääntä.

Älypuhelimen käyttö liikenteessä on lisääntynyt räjähdysmäisesti ja aiheuttaa vaaratilanteita kun keskittyminen liikenteeseen herpaantuu. Liikenneturvan kyselytutkimuksen mukaan joka neljäs autoilija kertoi tehneensä äkkijarrutuksen tai väistöliikkeen kännykkään keskittyvän pyöräilijän takia. Yli puolet vastanneista kuljettajista oli ollut tilanteessa, jossa puhelimeen keskittynyt jalankulkija tuli varomattomasti auton eteen ylittäessään tietä.

Yle uutisoi helmikuun lopussa, että Porissa on otettu käyttöön erityisiä Zombie-valoja herättelemään ”älypuhelimensa hypnotisoimia jalankulkijoita”. Zombie-valo heijastaa punaista valoa maahan ajotien reunaan ja korostaa väistämisvelvollisuutta. Maahan heijastuva varoitusvalo saa myös puhelimeensa keskittyneen jalankulkijan tai pyöräilijän havahtumaan ja varomaan liikennettä risteyksessä.

Saadun kokemuksen perusteella valoilla on ollut liikenneturvallisuuteen positiivinen vaikutus ja onnettomuudet ovat loppuneet kyseisellä risteysalueella. Porin lisäksi Zombie-valoja on otettu käyttöön myös Raisiossa ja Tampereella.

Päätöksentekijöillä on vastuu verorahojen käytöstä liikenneturvallisuuden edistämiseksi. Onko todellakin niin, että meidän on suojeltava itseämme puhelimien aiheuttamilta vaaratilanteilta liikenteessä Zombie-valoilla? Mihin on kadonnut älypuhelimen käyttäjän äly? Ja vastuu omasta liikennekäyttäytymisestä?

Jokaisella liikenteessä liikkuvalla kulkijalla on vastuu turvallisuudesta. Riippumatta siitä millä välineellä liikutaan.  Aikuisen vastuulla on opettaa lapsille turvallisin tapa kulkea. On erittäin tärkeää harjoitella jo pienestä pitäen, että tiellä ja kadulla päähuomio tulee kiinnittää liikenteeseen. Ja jos puhelimen on oltava mukana, on sen paikka repussa tai taskussa. Ei kädessä.

Esimerkin voima on valtava. Mutta sen minkä pienenä oppii sitten isona osaa.
Vai miten se nyt meni.

Katja Isomöttönen

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.